Jak dlouho platí EET certifikát a jak ho obnovit?

Blíží se období, kdy Vám může končit platnost certifikátu, který používáte pro EET? Vydané certifikáty mají totiž platnost jen 3 roky!

Nepamatujete si, kdy proběhlo vygenerování Vašeho pokladního certifikátu, a chcete to zjistit?

Je to velmi jednoduché. Tento certifikát si stáhnete pohodlně z domova nebo kanceláře. Při přihlášení do webové aplikace Elektronické evidence tržeb (Daňový portál), klikněte v menu na odkaz Certifikáty. Dále zvolte odkaz Seznam certifikátů. Na obrazovce se zobrazí informace o Vašem certifikátu / certifikátech. Je zde uvedeno Sériové Číslo certifikátu, Datum vytvoření, Vytvořil, Datum expirace (datum kdy končí platnost certifikátu), zda byl Zneplatněn a Poznámka (ta se vytváří při generování certifikátu, ale je nepovinná).

Certifikát

Pokud se blíží datum ukončení platnosti certifikátu (nebo je méně než měsíc do jeho platnosti), je vhodné nový certifikát vygenerovat a starý certifikát zneplatnit. 

Bojíte se, že si zapomenete vygenerovat nový certifikát - můžete dostávat upozornění na e-mail!

Po přihlášení do webové aplikace EET v odkazu Certifikáty a na stránce Úvod, jsou informace o přihlášeném uživateli a zde je zapotřebí vyplnit e-mail pro upozornění.

Upozornění

Opravdu vám končí platnost certifikátu a chcete vygenerovat nový?

Opět musíte do odkazu Certifikáty a zvolíte Nový certifikát.
Pak už je zapotřebí jen pár kroků ... 
1. klikněte na odkaz Vytvořit žádost v prohlížeči
2. zvolte a napište heslo pro soukromý klíč certifikátu a klikněte na Potvrdit. Heslo si ZAPAMATUJTE, budete jej potřebovat v následujících krocích a při instalaci certifikátu do pokladního zařízení
3. žádost odešlete kliknutím na Odeslat žádost
4. dále klikněte na Vytvořit exportní soubor
5. opět vložte heslo, které jste vkládali v bodě č. 2 a klikněte na Potvrdit
6. v posledním bodě klikněte na Stáhnout exportní soubor (přípona .p12) a výzvu internetového prohlížeče k uložení souboru potvrďte kliknutím na tlačítko uložit.

Nezapomeňte, že nový certifikát je třeba nahrát do Vašeho pokladního zařízení!!